Hotel Orphey

Финландска сауна

Финландската сауна е чудесен способ за детоксикация на организма – традиционен и ефикасен метод за премахване на токсините от тялото чрез потене.

Финландска сауна

Финландската сауна е стая, изцяло направена от дърво, в която температурата е между 70°C  и 80°C , а влажността на въздуха е между 10% и 30%.

Престоят в сауната е в рамките на до 15 минути, след което следва охлаждаща процедура.

Ако не сте сигурни как тялото ви ще реагира на сауната, винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.

В случай, че почувствате дискомфорт, незабавно напуснете сауната.

Препоръчвано време за пребиваване: 2-3 сеанса по 8 – 15 минути в сауната, последвани 20 – 30 минути почивка, след охлаждаща процедура.

Препоръчваме като въвеждаща процедура преди сауна или преди охлаждане да използвате Тепидариума, това е помещение за релакс между разнообразието от терапии и процедури.

Използвайте хавлиена кърпа, върху която да седнете или легнете на пейката.

Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

Имайте предвид, че сауната ще изсуши кожата ви – може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

В сауната се влиза бос. Не е редно в сауната да се влиза с чехли.

Ползи от финландската сауна

Детоксикация

Финландската сауна е един традиционен, ефикасен и безопасен метод за премахване на токсините в тялото чрез потене, вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб. Поради своите високи, но поносими, температури (обикновено между 80 до 100 °C), финландската сауна повишава температурата на нашето тяло, което от своя страна стимулира потните жлези и предизвиква дълбоко изпотяване. Потта е 99% вода, но останалия един процент съдържа някои сериозно нежелани токсини, като никел, мед, олово, натрий, живак и множество химикали. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.

Облекчаване на болката

Когато температурата на нашето тяло се покачи, нашите кръвоносни съдове се разширяват и циркулацията на кръвта се увеличава. Това усилва естествените оздравителни процеси в нашето тяло, като по този начин успокоява болките в ставите и мускулите ни и ускорява зарастването на натъртвания и порязвания.

Облекчава стреса и повишава настроението

Когато телата ни са изложени на висока температура, те освобождават ендорфини – невротрансмитери на настроението, които имат аналгетични и успокояващи качества. Това, съчетано с факта, че във финландските сауни е спокойно и тихо, я прави ефективно средство за защита срещу стрес, тревожност, депресия и безсъние.

Спомага за лечението на сърдечно-съдови заболявания

Изследванията показват, че нашето сърце може да ускори от 60-70 удара в минута до 110-120 удара в минута в традиционната финландска сауна, а след това да забави до под средната скорост по време на процеса на охлаждане. Тези резки температурни промени тренират сърдечните мускули и повишават сърдечния дебит, като по този начин подобряват здравето на нашите сърдечно-съдови системи.

Загуба на излишни килограми

Използването на суха сауна е като да правите леки упражнения. Тя помага за изгарянето на около 300 калории за една средно дълга сесия. Редовните терапии, съчетани със здравословна диета и умерени упражнения ще ви помогнат да отслабнете и да останете здрави.

Ценни съвети

Ако искате да извлечете максимума от процедури в сауната, следвайте тези съвети, които са изключително ценни и ще ви помогнат да се справите със задачата.

  • Минете през тоалетната преди процедури.
  • Вземете душ. Преди да започнете, отделете време за бърз душ. Освен, че ще премахнете мръсотията от тялото си, това ще ви помогне да отделите повече пот по време на процедурите.
  • Не влизайте в сауната след като сте консумирали храна или алкохол.
  • Преди и след сауната пийте вода, чай или сок.
  • Редуцирайте движенията. По време на престоя си в помещението не правете излишни движения. Просто се отпуснете.
  • След излизане от сауната вземете хладен или студен душ. По този начин вече чистите пори ще се затворят.
  • Може да нанесете хидратиращи кремове след процедурите.
  • Не прекалявайте. Прекарвайте около 10-15 минути в сауната. Препоръчваме да правите по 3 процедури максимум, както и да взимате хладни душове за да намалите температурата на тялото си.
  • Консултирайте се с доктор, ако имате сериозни сърдечно съдови проблеми, сърцебиене и хипертония.

Релакс център Орфей

Почивка за ума и тялото

Хотел Орфей Банско