Hotel Orphey

Парна баня

Тялото освобождава токсини по 2 начина – чрез работата на бъбреците или през кожата. През кожата ги освобождава чрез потене. Затова и посещението на парна баня е толкова полезно.

Парна баня

Парната баня е съществувала от хилядолетия назад. Горещата акватерапия е давала и на предците ни това, което дава сега и на нас – здраве и красота!

Накратко разликата между парната баня и сауната е, че парната баня е с по-ниска температура и по-висока влажност. Сауната е с около 70ᵒС - 80ᵒС,  докато парната баня е с около 45ᵒС. Влажността в сауната е около 10-30%, а тук тя е около 100%.

Ползи от парната баня

Детоксикация

потенето изкарва всички тежки метали, метаболитни останки и изобщо токсини от тялото ни. Когато сме в горещата баня, кръвоносните ни съдове се разширяват, засилва се циркулацията и така се благоприятства кръвоснабдяването навсякъде. По този начин не само кожата, а и всичките ни органи богато се снабдяват с хранителни вещества. А и сигурно вече се досещате, че доброто кръвообръщение е синоним на здраво тяло!

Релакс

Едва ли има някой от вас, който да не си представя блаженото спокойствие, което цари в парната баня! Сякаш всичките ви мисли и проблеми се смаляват до размера на парните капчици, и заедно с тях започват да витаят безцелно във въздуха. Тялото потъва във влажната топлина, а психическата умора бавно отстъпва място на сладката физическа отпуснатост.  Заради детоксикацията и релакса, парата има удивителен ефект върху мозъка ни.  В лонгитудно (дългогодишно) изследване, се установява, че редовните посетители на парната баня имат много по-малък риск от деменция и алцхаймер.

Изхвърляне на тежките метали

А и вие сами можете да забележите, дори и при еднократно посещение – повишен фокус, способност за концентрация и бистрота на мисълта!

Отпушване на дихателните пътища

 Очистителната сила на горещината не пропуска и дихателните пътища. Тя подпомага отделянето на слузта и по лекото изтичане на насъбралия се секрет. Дишането ви е кадифено меко и лесно!

Почистване на порите

Понеже парата навлиза дълбоко в епидермиса ни,  тя способства за отстраняването на стари, мъртви клетки и ненужни плаки по кожата ни. Ето защо тя става толкова бебешки мека дори при няколко минутен престой в парната баня.

Изгаряне на калории

Тялото винаги се стреми към хомеостаза – т.е. да поддържа една и съща температура.  Така то реално гори калории за да охлажда тялото, докато сте в горещото помещение. Парната баня е особено удачен избор за вас ако сте склонни към задържане на вода, понеже високата температура кара тялото да се поти обилно. А това води до изхвърляне на много задържана вода. По този начин се облекчава и работата на бъбреците.

Ценни съвети

Ако искате да извлечете максимума от процедури в парната баня, следвайте тези съвети, които са изключително ценни и ще ви помогнат да се справите със задачата.

  • Минете през тоалетната преди процедури.
  • Не се хранете 2 часа преди парните процедури.
  • Хидратирайте се добре и поемайте вода преди, по време и след парната баня, за да не се обезводните.
  • Вземете душ. Преди да започнете, отделете време за бърз душ. Освен, че ще премахнете мръсотията от тялото си, това ще ви помогне да отделите повече пот по време на процедурите.
  • Не влизайте в сауната след като сте консумирали храна или алкохол.
  • Редуцирайте движенията. По време на престоя си в помещението не правете излишни движения. Просто се отпуснете.
  • След излизане от сауната вземете хладен или студен душ. По този начин, вече чистите пори ще се затворят.
  • Може да нанесете хидратиращи кремове след процедурите.
  • Не прекалявайте. Прекарвайте около 10-15 минути в парната баня. Препоръчваме да правите по 3 процедури максимум, както и да взимате хладни душове за да намалите температурата на тялото си.
  • Консултирайте се с доктор ако имате сериозни сърдечно съдови проблеми, сърцебиене и хипертония.

 

Релакс център Орфей

Почивка за ума и тялото

Хотел Орфей Банско